Oliver Dragojević izgubio bitku sa životom

Image result for Oliver DragojevićLegendarni estradni glazbenik, Oliver Dragojević izgubio je bitku s bolešću u 71. godini života. Borio se s njom od 2017. godine do danas. Nikada nije gubio optimizam i nadu, kako izjavljuje njegova obitelj za

hrvatske portale i dnevne novine. Oliver je svojim pjesmama doprinio mnogo. Nema osobe u Dalmaciji, pa ni šire, da nije čula bar jednu njegovu pjesmu.

Rodio se u Veloj Luci, na otoku Korčuli 1. prosinca 1947. godine. S tri godine dobio je od oca na poklon usnu harmoniku, koju nije ispuštao iz ruku. Svirao je i zabavljao njome mnoge prolaznike, kao i putnike na brodu na relaciji Split-Vela Luka. U Splitu završava muzičku školu, gdje uči svirati klavir, gitaru i klarinet. Godine 1963. u Splitu počinje nastupati kao pjevač i klavijaturist u glazbenom sastavu Batali.

Na privatnom je planu bio u braku s medicinskom sestrom Vesnom Dragojević, s kojom se oženio 1974. i dobio tri sina (prvog 1976., a potom i blizance 1979.) Priča se da se supruga protivila Oliverovu bavljenju glazbom jer je strahovala da će ga slava promijeniti. Međutim prema riječima prijatelja, ostao je i dalje ista osoba kakva je bio i prije.

Nastupao je s raznim bendovima, dobivao mnoga priznanja. Kako mnogi izjavljuju: Bio je najjednostavniji, najvoljeniji i najobičniji čovjek hrvatskog naroda. Jedan je od rijetkih umjetnika, koji se mogu pohvaliti s dostignućima kakva je Oliver stekao. Pjevao je pjesme koje se mogu svrstati u različite glazbene pravce: klapske, pop, jazz, blues… Nastupao je u brojnim gradovima svijeta, a posebno su istaknuti bili nastupi u Londonu (Royal Albert Hall), New Yorku (Carnegie Hall), Parizu (Olimpia) i Sidneyu (Opera House).

Liječnici su mu 2017. godine dijagnosticirali karcinom pluća, od kojeg je godinu dana kasnije preminuo, 29. srpnja 2018. u svom voljenom Splitu. Vlada Republike Hrvatske proglasila je potom na dan 31. srpnja Dan nacionalne sućuti kada su sve zastave izvješene na pola koplja. Ostaju nam njegove pjesme kao trajna i neizbrisiva vrijednost hrvatske glazbe i popularne kulture.