Image result for Hrvatska umjetnost kroz povijestNa prostorima današnje Hrvatske formirale su se različite kulture nastale uz seobe naroda: svaki od naroda koji su prošli današnjim prostorom Hrvatske ostavi je dio svoje kulture.

Hrvati su u 7. st. s Avarima preselili na jug Europe, preuzeli su antičku kulturu i kršćansku vjeru. Najpoznatija crkva iz tog doba, građena od lomljenca, je crkva Svetog Donata u Zadru. Nešto kasnije, u 11.st. benediktinci iz Italije grade bazilike sa stupovima i lukovima arkada.

Obilježja gotičke fortifikacije jesu visoke kule oblikovane u kvadratne prizme. Najočuvanije takve kule podignute su u : Humu, Balama, Motovunu, Medvedgradu i Dubrovačke zidine. Gotičke kule obilježja su i zagrebačke katedrale, Franjevačke crkve u Puli.

Slikarska djela iz perioda gotike najbolje su očuvana u Istri, freske “Ples Mrvaca” u malom mjestu Beram kod Pazina.

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku, UNESCO svjetska baština pripada periodu renesanse, građena od strane Jurja Dalmatinca, u periodu kad arhitektura u Dalmaciji nosi jasna talijanska obilježja.

Uz šibensku i trogirska katedrala sačinjena je od velikih blokova kamena, precizno sastavljena.

Dubrovački slikari Lovro Dobričević, Mihajlo Hamzić i Nikola Božidarević najznačajniji su renesansni slikari.

Barokna umjetnost cvijeta tijekom 17. i 18. st. u sjevernoj Hrvatskoj, grade se crve, palače, utvrde. Najraskošnija crkva iz tog doba je crkva sv. Marije Snježne u Belcu gdje je dio unutarnjeg prostora potpuno pozlaćen.

Romantizam je zabilježen u Hrvatskoj bio umjeren, štedljiv i skroman. Realizam se može vidjeli u djelima Ferdo Quiqerez, Nikole Mašića i kipar Ivana Rendića.

Različito kulturno nasljeđe hrvatskih regija stvorili su raznolikost glazbe koji se isprepleću u jedinstvenu cjelinu.

Glagoljaško pjevanje sačuvano je usmenom predajom između generacija, a dio je crkvenog pjevanja, koje uključuje tri jezika:

  • crkvenoslavenski
  • latinski
  • hrvatski

i tri pisma

  • glagoljica
  • bosančica
  • latinica

Hrvatska povijest je bogata na svim kulturnim područjima, samo treba uzeti vremena i istražiti što su naši preci stvarali i kako su živjeli.