Image result for Škrinja sv.ŠimunaGotička umjetnost u 14. stoljeću poduprla je kulturu gradskih komuna, a obilježili su je propovijedanje redova ( npr. Franjevaca ) i viteška kultura. Bilo je to zlatno doba slobodnih dalmatinskih gradova koji su trgovali s hrvatskim feudalnim plemstvom na kontinentu.

Urbana organizacija i evolucija dalmatinskih gradova može se pratiti kroz daljnji razvoj i širenje Raba i Trogira, reguliranje ulica u Dubrovniku i integraciju Splita. Isto tako, kada su ulice na ovom prostoru bile popločene kamenom, kanalizacijski kanali su ponovno razvijeni. Tijekom 14. stoljeća sagrađena je splitska katedrala sv. Duje i klaustar franjevačkog samostana u Dubrovniku. Ranu gotičku skulpturu savršeno zastupa, odnosno predstavlja, primjerice Radovanov portal u Trogiru, te crkva sv. Marka u Zagrebu, sagrađena u 14. i 15. stoljeću u kasnogotičkom stilu.

U one dane, Zadar je bio venecijanski grad. Najljepši primjeri gotičkog humanizma u Zadru su reljefi u pozlaćenim metalima, kao na Škrinji sv. Šimuna, iz 1380. godine, najvrjednijem sačuvanom umjetničkom djelu srednjovjekovnog zlatarstva u Hrvatskoj . Škrinja sv.Šimuna je u biti pravokutni sarkofag u obliku škrinje, visine 192 cm i 62 cm širine, te se danas nalazi u istoimenoj crkvi sv.Šimuna u Zadru, odnosno na glavnom oltaru spomenute crkve. Repliku Škrinje možemo vidjeti i u Hrvatskoj akademiji znanosti u umjetnosti u Zagrebu, što nam opet dokazuje njezin značaj i vrijednost za hrvatsku kulturu. Škrinja se nalazi i pod zaštitom UNESCO-a.

Prema povijesnim izvorima, Škrinju je dala izraditi žena kralja Ludovika I. Anžuvinca, hrvatsko – ugarska kraljica Elizabeta, vjerojatno kao vrstu zavjeta i izraz poštovanja svetog Šimuna: 1377. je majstoru zlataru Franji iz Milana dala 250 kg srebra i rok od godine dana da Škrinju napravi. Na kraju, zbog opsega posla taj se rok produžio na 3 godine; te su samom Franji asistirali i umjetnici iz Rače i Zagreba, njih četvorica ukupno; ali trud je svakako naposljetku rezultirao monumentalnim primjerom i ostatkom gotičke umjetnosti u Hrvatskoj.