Moderna umjetnost u Hrvatskoj započela je sa secesijskim idejama koje se šire od Beča i Minhena, a post-impresionizam iz Pariza. Mladi umjetnici proučavaju najnovije trendove i integriraju ih u svoj rad. Mnogi su se nastojali dovesti nativnim kulturnim identitetom u njihovu umjetnost, na primjer teme nacionalne povijesti i legendi, a neke od umjetničkih djela nakon Prvog svjetskog rata sadržavale su snažnu političku poruku protiv vladajuće austrougarske države. Promjena je bila vidljiva 1919. godine, s potezom na ravnijim oblicima, a vidljivi su znakovi kubizma i ekspresionizma. Godine 1920., grupa Zemlja nastojala je odražavati stvarnost i društvena pitanja u svojoj umjetnosti, pokretu koji je također vidio razvoj naivne umjetnosti. Do tridesetih godina prošlog stoljeća došlo je do povratka na jednostavnije, klasične stilove.

Image result for Povijest umjetnosti u HrvatskojNakon Drugog svjetskog rata, umjetnici su posvuda tražili smisao i identitet, što je dovelo do apstraktnog ekspresionizma u američkom i umjetničkom informelu u Europi. U novoj Jugoslaviji stil komunističkog socijalističkog realizma nikad se nije držao, ali su ideje bauhausa dovele do geometrijske apstrakcije na slikama i pojednostavljenih prostora arhitekture. U šezdesetim godinama prošlog stoljeća došlo je do nekonvencionalnih oblika vizualnog izraza uz više analitički pristup umjetnosti i kretanje prema novim medijima kao što su fotografije, video, računalna umjetnost, izvedbena umjetnost i instalacije, a više se fokusiraju na umjetnički proces. Umjetnost sedamdesetih godina bila je više konceptualna, figurativna i ekspresionistička. Ipak, osamdesete godine donijeli su povratak na tradicionalnije slikarstvo i slike.

To je postavilo scenu početkom 20. stoljeća, za mlade hrvatske umjetnike koji studiraju u Minhenu i Beču, vraćajući ideje novim sekcesijskim pokretima. Ideje impresionizma i postimpresionizma koje se šire od Pariza također su utjecale na novu generaciju umjetnika. U skulpturi i slikarstvu nove su ideje individualnog umjetničkog izričaja stiskale, što je rezultiralo novim smjerom umjetnosti u Hrvatskoj. Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu osnovana je 1907. godine, podučavajući novu generaciju hrvatskih umjetnika moderne tehnike i ideje.