Samostalni hrvatski umjetnici danas žive u iznimno teškom uvjetima. Zbog nebrige nadležnih institucImage result for Dostojanstvo likovnih umjetnikaija mnogi žive na rubu egzistencije. Umjetnici se danas suočavaju s mnogim teškoćama, a pogotovo likovni umjetnici.

2017. godine trebalo je izabrati predstavnika likovne struke u radnu skupinu Ministarstva kulture, ali je odlučeno da se radi novi Zakon o umjetnicima bez samostalnih umjetnika.

Jedan od članova radne skupine iz Ministarstva kulture je samostalni književni umjetnik, koji može zastupati književnu struku ali ne i sve samostalne umjetnike.

Samostalni likovni umjetnici pokrenuli su kampanju “Vratimo dostojanstvo hrvatskim samostalnim umjetnicima”, i preko peticije su se odlučili obratiti Ministarstvu kulture RH.

Zahtjevi likovnih umjetnika

  • izjednačenje statusa samostalnih likovnih umjetnika i profesora – jer samostalni likovni umjetnici odlaze u mirovinu sa nižom mirovinskom osnovicom
  • provo na Počasni doktorat kao i profesori sa ALU – temeljem Počasnog doktorata treba se povećati mirovinska osnovica – kao kod ostalih državnih službenika.
  • pravo na naknadu za bolovanje kao i ostali državni službenici
  • prednost kod odabira projekata – jer im je to jedina prilika da budu honorirani za razliku od profesora ALU koji za svoj rad primaju plaću i glavno zanimanje nije umjetnička djelatnost već pedagoška
  • ukinuti fiskalne kase – trebali bi biti pod posebnom skrbi države sa raznim olakšicama, ovjerene papirnate račune predavali bi poreznoj upravi
  • Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika treba pomoći samostalnim umjetnicima s njihovim projektima na javnim natječajima
  • pravo na socijalnu pomoć i plaćene doprinose ako samostalni umjetnik živi na rubu egzistencije
  • prednost kod izlaganja u Meštrovićevom paviljonu – za vlastite izložbe i projekte
  • u slučaju prevelikog broja umjetnika u Hrvatskoj – smanjiti upisne kvote na umjetničkim akademijama

Hrvatski umjetnici su zaista u teškom položaju pogotovo ako se usporede sa profesorima Likovnih akademija- zato im treba omogućiti dostojanstven život i rad.

Lijepa umjetnost ispada da je sve samo ne lijepa, zato pomozimo umjetnicima da rade ono što najbolje znaju a mi se pobrinimo da imaju dostojanstven život i plaću.