Najveće udruženje umjetnika u Hrvatskoj je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. Riječ je o strukovnoj udruzi koja djeluje na promicanju likovnog stvaralaštva i pruža podršku likovnim umjetnicima u Hrvatskoj, a najčešće se naziva skraćeno HDLU. Sjedište udruženju je u Domu hrvatskih likovnih umjetnika na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, u Meštrovićevu paviljonu.

Image result for Hrvatsko društvo likovnih umjetnikaOva organizacija kontinuirano djeluje već dugih sto i pedeset godina i kroz cijelo to vrijeme podupire razvoj umjetnosti. Okrugla obljetnica ima određen značaj za cijelu zemlju kao pokazatelj kontinuiteta kulturnih aktivnosti u Hrvatskoj kroz dojmljivo razdoblje od jednog i pol stoljeća.

U kolovozu 1868. godine osnovano je u Zagrebu Društvo umjetnosti, a napori njezinih članova u ono doba rezultirali su pokretanjem danas važnih umjetničkih ustanova:

  • Muzeja za umjetnost i obrt
  • Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn
  • Umjetničkog paviljona
  • Akademije likovnih umjetnosti

Aktivnosti HDLU-a, zahvaljujući osnovnom cilju poticanja suvremenog likovnog djelovanja, usmjerene su na organizaciju brojnih izložbi (koncipiranje i realizaciju), koje se godišnje broje na desetke. Riječ je o širokom spektru načina izričaja koji se kreću od malih eksperimentalnih performansa pa sve do događaja međunarodnog značaja. Osim toga, HDLU djeluje i savjetodavno i potiče pozitivne zakonodavne pomake u svojem području. Kao svoje temeljne vrijednosti, Društvo izdvaja prvenstveno kvalitetu, a osim toga i raznovrsnost i otvorenost.

Brojni članovi udruge iz područja likovnog i multimedijalnog stvaralaštva približavaju se brojci od dvije tisuće. Na internetskim stranicama Društva moguće je pronaći popis svih njegovih članova. Inače, članovima udruge mogu postati hrvatski državljani koji osim državljanstva zadovoljavaju dva temeljna uvjeta: stručna sprema na području likovne umjetnosti i trajno likovno i multimedijalno djelovanje. Postoje i iznimke od ovih pravila, a to su osobe koje su doprinijele hrvatskoj umjetnosti i kulturi. Tu je još jedan kriterij osim zadovoljavanja forme – a to je ono najvažnije – kvaliteta. Nju uz ostalo procjenjuje komisija koja se okupi dvaput godišnje nakon raspisanog natječaja za prijem u članstvo HDLU-a.