Galerija Kranjčar, smještena na zagrebačkom Gornjem gradu, na Kaptolu, otvorena je 2006. godine u preuređenim prostorima nekadašnjeg skladišta. Galerija je otvorena u neposrednoj blizini zagrebačke katedrale, u neočekivanom prostoru niske zgrade u koju je potrebno ućImage result for Zagrebačka galerija Kranjčari da bi se mogla spoznati njezina posebnost, istaknuta djelomično staklenim krovom. Njezina je vlasnica “spiritus movens” Elvira Kranjčar, široj javnosti u Hrvatskoj najpoznatija kao supruga bivšeg nogometaša a sadašnjeg nogometnog trenera Zlatka Cice Kranjčara, te majka uspješnog nogometaša “druge generacije” Nike Kranjčara, koji je u posljednjoj sezoni igrao u Glasgow Rangersima. Upravo je upornošću gospođe Elvire galerija postala iznimno važno mjesto u kulturnom životu grada Zagreba, kao i ključno mjesto komunikacije između iskusnih, prekaljenih umjetnika i njihovih mlađih kolega, koje možemo smatrati njihovim učenicima. Gospođa Kranjčar ističe vrijeme koje je s obitelji provela u Beču kao ključan period u njenom obrazovanju i umjetničkom razumijevanju.

Prije nekoliko godina Galerija Kranjčar započela je sasvim originalan izložbeni ciklus pod nazivom Mentalni sklop. Radi se o ciklusu od po 10 samostalnih izložbi, koje traju svaka po deset dana, u kojem se potencira već spomenuta komunikacija i suradnja modernih hrvatskih umjetnika i istražuje odnos mentora i sljedbenika, koji nikako ne možemo shvatiti kao odnos učitelja i učenika. Upravo nam ovaj ciklus pokazuje da mentor mladome umjetniku može biti bilo tko tko je svojim djelovanjem djelovao kao inspiracija autoru i potaknuo ga da ostvari svoja umjetnička djela. Do sada su se u tom ciklusu u galerije mogle vidjeti izložbe dvojaca Eugen Feller i Ivo Gattin, Duje Jurić i Juraj Dobrović, Boris Sekulić i Boris Demur, Mirjana Vodopija i Miroslav Šutej, Igor Eškinja i Goran Trbuljak, kao i mnogi drugi.

Osim ovog ciklusa, i mnogi su drugi priznati hrvatski umjetnici izlagali u ovoj gornjogradskoj galeriji, uključujući vrlo značajne izložbe Renate Poljak, Jagode Buić Wuttke, Saše Šekoranje, Aleksandre Orlić, Marije Ujević Galetović, Sandra Đukića i mnogih drugih.