Varivo od Komorača

Image result for Varivo od KomoračaManeštra ili komorača se uzgajao još u antičkim zemljama zbog svog ljekovitog djelovanja, kod želučanih i bubrežnih tegoba, kao i kod očnih bolesti.Postoje divlji i pitomi komorač. Divlji ima gorak ukus a pitomi slatkast. Stari Rimljani su koristili sjemenke komorača spravljane s kruhom ili salatama, a u korijenju i listovima su jednostavno uživali. Uz razna vjerovana stavljali su ga i u ključanicu kako ni jedno zlo ne bi moglo ući u kuću. Svaki dio komorača se koristi u pripremi hrane. Listovi komorača imaju najbolji ukus kada se spremaju s ribljim jelima.

Za ovaj recept Komorača nam je potrebno :

1. 1 šalica graha

2. 20 dag krumpira sječenog na kockice

3. 25 dag komorača sječenog na kockice

4. pešt od 2 češnjaka peršuna

5. 15 dag suhe pancete

6. 1/2 kombu alge

papar i sol po potrebi sipate

Priprema

Prvo u vodi malo iskuhamo grah a zatim se ta voda prosipa od kuhanja. Potom se dodaje pešt od češnjaka i peršina; kada se to malo prokuha stavimo 1 do 2 veća krumpira sitno isjeckana, a zatim i komorač.

Kombu alge je potrebno prije pripreme na nekih 5 do 6 minuta isprati u vodi. Staviti i polovinu kombu alge, poslije 30 minuta algu vadimo i bacamo. Pred kraj kuhanja dodajemo i sol s paprom. Kuhamo na laganoj vatri još nekih petnaestak minuta da se svi mirisi i okusi sjedine. I to bi bilo to. Nadamo se da ćete uživati u jelu. Dobar tek!

Alge bi trebalo što više konzumirati, jer nema namirnice koja je bogata mineralima kao što su alge. Posebno ih preporučuju za osobe koje imaju problema sa štitnom žlijezdom jer su alge bogate jodom. Ukoliko mislite da su alge skupe u odnosu na količinu koju dobijete, varate se. Trebate samo izbjegavati sumnjiva pakiranja, koja nemaju etiketu. Ako još uvijek niste probali alge, okus vam može biti neobičan: zbog toga vam preporučam neke sa blagom aromom: nori, kombu i arame.