Velika pomorska tragedija u galeriji na Čiovu

Crkva Uzvišenja svetog Križa na Čiovu je bogatija za još jednu izložbu koja je krasila njene bogate riznice. Izložba ”My heart will go on” je postavljena prilikom obilježavanja 105. obljetnice potonuća slavnog Titanica. Od moćnog naziva koji simbolizira nepotopivost, danas je nažalost ostalo samo ime i inspiracija umjetnicima raznih smjerova. Isplovivši iz engleskog Southamptona, Titanic je 4 dana nakon kretanja potonuo u hladnom Atlantiku, ostavivši iza sebe mnoštvo poginulih i tragediju neslućenih razmjera. Okrunjen i slavnim filmom, Titanic je dokaz koliko je ova nesreća prisutna u ljudskim dušama i dan danas. Na Titanic se ukrcao tko je god mogao, ne slutivši što će se dogoditi u hladnom i nemilosrdnom moru.

Image result for Velika pomorska tragedija u galeriji na ČiovuUz autora događaja Ivicu Prga-Šanto, na izložbi su se svojim vrijednim djelima predstavili i brojni drugi umjetnici izložbaotitaniku kao što je na primjer poznata slikarica sa Čiova Karolina Miše koja je različitim tehnikama pokušala dočarati temu. Najzanimljiviji od svih je modiglianovski portret žene s Titanicom u pozadini. Također, zanimljivo je i kubističko djelo Esther Canate, Amerikanke koja je vješta kombinaciji kubizma i pop-arta. Vrijedi izdvojiti Nadu Čupić i Željka Uremovića koji su sa svojim kompozicijama “Srce oceana” odnosno “Titanic” pokazali pravu vještinu i profesionalnost.

I mnogi drugi umjetnici su obilježili ovu izložbu, a naglasak je kako kažu bio na nadi. Na kraju je bilo 35 slikarskih uradaka te 13 skulptura koje su nas još jednom podsjetile na ovaj tužan događaj koji se dogodio davne 1912. godine.

Tragična je vijest da je na Titanicu bilo tridesetak osoba sa područja Hrvatske i Srbije, mahom zidara i poljodjelaca koji su u Titaniku vidjeli priliku za odlazak preko oceana i potragu za boljim životom. Međutim, većina njih nije preživjela ovu nesreću, samo troje je spašeno na kraju. Utoliko je ova izložba još važnija, kako bi se građani podsjetili i odali počast putnicima na ovom nesretno potopljenom brodu.